dissabte, 1 de desembre del 2012

Feminicidi: fenomen encastat en la societat mexicana

El mitjà de comunicació on line Kaos en la red d’avui, 1 de desembre de 2012, en l’espai sobre Amèrica llatina, informa sobre aquest greu problema del feminicidi, arrel del canvi de president a Mèxic i de les perspectives tan dolentes que es presenten pel que fa al tema de la igualtat de gènere.

S’entén per feminicidi la violència exercida per homes contra dones, quan els homes mantenen una preponderància social, sexual, jurídica, econòmica, política i de tot tipus, sobre les dones que estan en condicions de desigualtat, de subordinació, d’explotació, d’opressió i d’exclusió..

El 1993 es comencen a documentar els primers casos de feminicidi a Ciutat Juàrez. El que va cridar més l’atenció aleshores, no eren només les altes xifres d’assassinats de dones, sinó la violència amb la qual eren comesos i el fet que els delictes es perpetressin en espais públics amb total impunitat.

Els crims, assassinats i desaparicions contra les dones, no ocupen un lloc prioritari en l’agenda política oficial i cada vegada apareixen menys en els mitjans de comunicació. La política del fins ara president Felipe Calderon Hinojosa ha demostrat el risc que comporta la militarització del conflicte. Les dones han estat objecte de vexacions per part de les forces armades i, malgrat la llei publicada l’1 de febrer de 2007 titulada Ley general de Acceso de las Mujeres a una Vida Libre de Violencia, el fur castrense existent protegeix amb la impunitat els causants de la violència.
A la falta de reconeixement per part de les autoritats de molts Estats de que la violència contra les dones representa una violació dels drets humans, s’hi suma la negligència i corrupció dels funcionaris públics que treballen en l’administració de justícia i la manca de transparència en la informació de casos que es donen per resolts.

El feminicidi s’estén a les polítiques d’Estat quan aquestes no donen garanties a les dones i no creen condicions de seguretat per a les seves vides en la comunitat, a casa o en els espais de treball, de trànsit o de lleure. En aquest sentit el feminicidi és un crim d’Estat i, per tant, un tema polític. Es conforma en un ambient ideològic i social masclista i misogin de violència normalitzada contra les dones i en la ineficàcia burocràtica i jurídica del govern.

El dia abans del canvi de govern i del retorn del PRI a la presidència, la situació enfront del feminicidi mai ha estat tan terrible. Quan Enrique Peña Nieto, candidat electe, va ser governador de l'Estat de Mèxic és quan es van produir més crims contra les dones, va créixer més l’atur, va augmentar el nombre de pobres, es va multiplicar el deute de l’Estat i es va gastar més diner públic en propaganda en la campanya de Nieto per a la presidència. El moviment de dones té raó de preocupar-se.